Ruudunlukuohjelmat, pistenäytöt ja puhesyntetisaattorit

Blogisiskot, en ole unohtanut blogissani olleen arvonnan yhteydessä saamiani kirjoitusaiheita, ja nyt tartunkin Kupariperhosen antamaan aiheeseen. Millaisin apuvälinein käytän tietokonetta. Heti alkuun täytyy todeta, että en ole mikään atk-alan ihminen ja joku toinen ehkä osaisi selittää asiaa paremmin… Yritetään kuitenkin.

Mulla on ihan normaali läppäri normaalilla läppärin näppiksellä varustettuna. Kirjaimet j ja f ovat merkitty. Käytän kirjoittaessani kymmensormijärjestelmää, joten se sujuu nopsaan. Voidakseni lukea tietokoneelta juttuja tarvitsen ruudunlukuohjelman ja puhesyntetisaattorin tai pistenäytön. Mulla on molemmat. Pistenäyttö on 40-merkkinen, eli n. puoli riviä kerrallaan saan tekstiä näkyviin. Näyttöön nousee nastoja pistekirjoituksen muodoin ryhmittyen.. Apua, tosi vaikee selittää… No jos esim. ruudulla lukee ”Hepa”. Voin sanan lukea sormin pistenäytöltä pistekirjoituksella. Puhesyntetisaattori vastaavasti lukee ruudulla olevan tekstin ääneen. Esim. täällä blogeissa monesti luen ”käykää katsomassa sivun vasemmasta reunasta”, tai ”oikealta löydät linkin” jne… Ruudunluku ei toimi niin, vaan mulla ne kaikki on allekain. Esim. omaa blogiani lukiessa. ylhältä alaspäin ensin tulee Siirry bloggerin etusivulle linkit, sitten ne muut linkit seuraava blogi, jaa jne… Tämän jälkeen alkaa tekstiosuus. Päivitykseni näkyvät allekain. Tekstin alla on kommentit, muokkaa jne. ja aina allekain…

Postausten jälkeen tulee taas allekain lukijat ja mahdollisuus liittyä lukijaksi. Sitten tulee blogin arkisto ja alimpana mitä blogeja seurailen. Jos teksteissäni on kuvia, ne näyttävät kuin olisivat tekstin lomassa allekain aina vasemmassa reunassa, mitä ne ei suinkaan aina ole. Ruudunluku ei tulkitse grafiikkaa eikä kuvia, kuvien kohdalla lukee kuvan tiedostonimi. Ja tästä syystä nuo kaikenmailman turvatarkistukset tuottavat ongelmia. Onneksi Firefoxiin saa ns. lisäpalikan, joka tulkitsee esim. tuon turvallisuustarkistuksessa olevan tekstin ja sen saa leikattua leikepöydän kautta oikeaan kohtaan. Itse käyttäisin mielummin ie8, koska olen tottunut siihen. Näiden blogien myötä olen opetellut Firefoxiinkin.

Kaikenkaikkiaan netissä surffailu on monesti aika haastavaa ja joillakin sivuilla suorastaan mahdotonta. Mikään ei ole niin turhauttavaa kuin selata sivua, jossa ruudunluku ilmaisee esim. ”imagelink, link, link image, link…” No ei paljon kerro sivun sisällöstä 😀 Eli, niin kauan menee loistavasti kun sivuilla on selkeää tekstiä. Esim. Facebookkia käytän tietokoneella mobiiliversiota, koska siellä ei ole sitä kaikkea sälää ja käyttö helpottuu kummasti. Moni sokko kyllä käyttää myös täysversiota, mutta itse pärjään mobiililla.

Ruudunlukuohjelmat ei ole mitään edullisia hankintoja, eikä varsinkaan pistenäytöt. Esim. tämä minun 40 merkin näyttö maksoi yli 6 tuhatta euroa. 80-merkin näytössä hinta tuplaantuu, yllätys. Eli, ei näitä mennä kaupasta niin vaan ostelemaan. Anomuksen voi tehdä Kelalle ja Kelan tädit sitten katsovat tarvitsenko sellaista todella. Pelkkä puhe on toki edullisempi ja sellaisen on helpompi saadakin, mutta pelkän puheen kanssa koen oikeinkirjoituksen kärsivän, kun ei näe miten esim. vieraskieliset sanat, paikat tms. kirjoitetaan.

Kun käytän tietokonetta käytän ohjelmia näppäinkomennoin, eli hiirellä en klikkaile. Jokaiselle toiminnolle olen opetellut omat näppäinkomennot.

Kuin tilauksesta eilen Yle julkaisi jutun aiheesta ja voitte käydä lukemassa Osoitteessa http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/09/nakovammainen_surffaa_pistekirjoitusnayton_avulla_2804879.html Lisäksi wigipediaan hakusana ”pistenäyttö” tai ”ruudunlukuohjelma” tuo lisäinfoa ja kuvia pistenäytöistä. En ole varma löytyykö Näkövammaisten keskusliiton sivuilta kuvamateriaalia, mutta osoite on www.nkl.fi.

Toivottavasti tämä antoi edes pienen käsityksen mistä on kysymys. En valitettavasti oikein osaa tarkemminkaan selittää. Jos olisin joku apuvälineasiantuntija/teknikko, tai joku atk-ohjelmien kanssa hääräävä, tai huippukäyttäjä osaisin ehkä jäsennellä tämän paremmin. Ja pahoitteluni myös siitä, että joudutte nyt itse hakemaan esim. wigipediasta lisätietoa, että en ole linkittänyt tänne suoraan linkkejä mistä tietoa löytää. Ja kysyä saa aina!

2 Replies to “Ruudunlukuohjelmat, pistenäytöt ja puhesyntetisaattorit”

  1. Tää olikin tosi selventävä kirjoitus, kiitos tästä. Oletinkin, että sokeat käyttävät jotain puhejuttua tuossa apuna. Pistenäytöstä en ollut koskaan kuullutkaan.

    Aion huomioida siut jatkossakin kirjoituksissani, tosi kivan kun käyt useasti lukemassa ja kommentoimassa. Harva jättää tassun jälkiä kommenttilootaan niin ne vähäisetkin ovat miulle tärkeitä ja kivoja, piristäviä 🙂

  2. H3nn4
    Kiva, jos teksti vähän avasi asiaa. On tosi vaikea yrittää sanoin kuvailla asiaa, kun ei ihan tarkalleen tiedä miltä asiat näyttää ruudulla, tai lähinnä missä mikin on.

    Joskus minusta tuntuu, että jätän kommentteja liikaakin, mutta mukavaa jos niitä on kuitenkin mukava lukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *